Bahan-bahannya:
1kg tepung beras
12 biji telur ayam
500g gula
5 helai daun pandan
Cara menyediakannya:
Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering. Biarkan ianya sejuk. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
Panaskan acuan dan sapu acuan dengan minyak kemudian taburkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit.
Tuang adunan tepung ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
Untuk siranya, masukkan 2 gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih, masukkan nekbat yang telah siap dibakar.
*10 sudu besar gula untuk 10 biji kuih nekbat.
1kg tepung beras
12 biji telur ayam
500g gula
5 helai daun pandan
Cara menyediakannya:
Tepung beras di sanggai dengan api sederhana sehingga kering. Biarkan ianya sejuk. Telur dipukul hingga kembang dan berbuih.
Panaskan acuan dan sapu acuan dengan minyak kemudian taburkan sedikit tepung didalam adunan telur sedikit demi sedikit.
Tuang adunan tepung ke dalam acuan dan bakar hingga kuning.
Untuk siranya, masukkan 2 gelas air dan 10 sudu besar gula ke dalam periuk. Bila air gula sudah mendidih, masukkan nekbat yang telah siap dibakar.
*10 sudu besar gula untuk 10 biji kuih nekbat.
Ande kuih pelik de Chenor ter yang koi tak merase lagi...
ReplyDeletemeh le kite cri same2 yak...
ReplyDelete